top of page
Πολιτική απορρήτου
Ophthalmic Surgeon FOTIOS TSOGKAS
Αστιγματισμός
Αστιγματισμός
Ο αστιγματισμός είναι μία πολύ συχνή διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία ανάλογα με τον βαθμό της, δημιουργεί θολή και παραμορφωτική όραση κοντά και μακριά.
Ο αστιγματισμός οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατασκευή του κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού ο οποίος δεν παρουσιάζει την ίδια καμπυλότητα σε όλη του την επιφάνεια και δεν έχει απόλυτα σφαιρικό σχήμα.
Το αποτέλεσμα είναι η επιφάνεια του κερατοειδούς να είναι ανομοιόμορφη και οι ακτίνες του φωτός να μην εστιάζουν στο ίδιο επίπεδο και να δημιουργούνται πολλαπλές εστίες μέσα στον οφθαλμό.
Ο αστιγματισμός μπορεί να συνυπάρχει με μυωπία ή υπερμετρωπία και διακρίνεται σε:
-
Απλό μυωπικό αστιγματισμό όπου η μία εικόνα εστιάζεται επάνω και η άλλη μπροστά από τον αμφιβληστροειδή
-
Απλό υπερμετρωπικό αστιγματισμό όπου η μία εικόνα εστιάζεται επάνω και η άλλη πίσω από τον αμφιβληστροειδή
-
Σύνθετο μυωπικό αστιγματισμό όπου και οι δύο εικόνες εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή
-
Σύνθετο υπερμετρωπικό αστιγματισμό όπου και οι δύο εικόνες εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή
-
Μεικτό αστιγματισμό όπου η μία εικόνα εστιάζεται μπροστά και η άλλη πίσω από τον αμφιβληστροειδή
Τα συμπτώματα που προκαλεί ο αστιγματισμός στον πάσχοντα είναι η θολή όραση, η οφθαλμική κόπωση, οι ζαλάδες και οι πονοκέφαλοι.
Παρότι ο αστιγματισμός δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της ζωής του πάσχοντα, εντούτοις πρέπει να ελέγχεται, διότι στην περίπτωση σημαντικής μεταβολής του, μπορεί να υποκρύπτει άλλες σοβαρότερες οφθαλμικές καταστάσεις.
Η διάγνωση του αστιγματισμού γίνεται μέσω της οφθαλμολογικής εξέτασης από τον οφθαλμίατρο που υποβάλλει τον ασθενή σε λεπτομερές έλεγχο όπως, η τοπογραφία του κερατοειδούς, ώστε να αποκλειστούν τυχόν άλλες οφθαλμικές παθήσεις που μπορεί να συνυπάρχουν με τον αστιγματισμό.
Ο αστιγματισμός είναι από τις πιο ενοχλητικές διαθλαστικές παθήσεις αφού προκαλεί την παραμόρφωση της όρασης σε όλες τις αποστάσεις.
Γι΄αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται αναλόγως με:
• Διορθωτικά γυαλιά
• Φακούς επαφής
• Διαθλαστική επέμβαση LASER (LASIK ή PRK)
• Μικροχειρουρχική Εμφύτευση Τορικών Ενδοφακών (toric intraocular lens)
Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι ο παιδοοφθαλμολογικός έλεγχος κρίνεται απαραίτητος από την προσχολική ηλικία των παιδιών, ώστε να διαγνωσθεί και να αντιμετωπισθεί έγκαιρα τυχόν αστιγματισμός.
Διαβάστε για τον τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο και την σημασία του
bottom of page