top of page
kalama (1).jpg

Ophthalmic Surgeon FOTIOS TSOGKAS

YAG LASER

Ιριδοτομή

YAG LASER Ιριδοτομή

Η YAG laser Ιριδοτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική, εγνωσμένης αποτελεσματικότητας laser θεραπεία που εφαρμόζεται σε ασθενείς που πάσχουν από στενή γωνία προσθίου θαλάμου με ή χωρίς αντίστοιχο γλαύκωμα. 

Τι είναι η στενή γωνία προσθίου θαλάμου/ γλαύκωμα στενής γωνίας;
Η ενδοφθάλμια πίεση (ΕΟΠ) ρυθμίζεται από την ροή του υδατοειδούς υγρού που παράγεται πίσω από την ίριδα, από το ακτινωτό σώμα, περνάει μέσα από την κόρη και αποχετεύεται στον διηθητικό ηθμό της γωνίας του προσθίου θαλάμου. Για διάφορους λόγους, η γωνία του προσθίου θαλάμου μπορεί να είναι στενή (ανατομικοί λόγοι, καταρράκτης, υψηλή υπερμετρωπία, φλεγμονές κ.α.) οδηγώντας απλά, σχηματικά, σε ελλιπή παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού και πιθανή αύξηση της ΕΟΠ. 
ανατομια γωνιας.png

Σε περιπτώσεις περαιτέρω στένωσης (όπως σε καταστάσεις χαμηλού φωτισμού, όπου η κόρη διαστέλλεται αυτόματα και η ρίζα της ίριδας αποφράσσει ακόμα πιο πολύ τη γωνία) η ΕΟΠ μπορεί να αυξηθεί τόσο πολύ ώστε να αρχίσει να δίνει συμπτώματα άλγους, κεφαλαλγίας, θάμβος όρασης και πιθανή ερυθρότητα που μπορεί να παρερμηνευτούν για διαφορετικής αιτιολογίας κεφαλαλγία αλλά σιγά σιγά μπορεί να οδηγήσει σε ανεπίστρεπτη απώλεια περιφερικής όρασης (γλαύκωμα στενής/ κλειστής γωνίας). Τα συμπτώματα μπορεί να φτάσουν σε επίπεδα σοβαρού άλγος με εμέτους, κόκκινο οφθαλμό και απώλεια όρασης- το λεγόμενο οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας με άμεσο κίνδυνο απώλειας περιφερικής και κεντρικής όρασης. Το γλαύκωμα στενής γωνίας αφορά παγκοσμίως κάτι λιγότερο από τα μισά περιστατικά γλαυκώματος, με τα άλλα μισά να καταγράφονται ως γλαυκώματα ανοιχτής γωνίας, με κύριο εκπρόσωπο το γνωστό στους περισσότερους ιδιοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας που είναι ως επι το πλείστον ασυμπτωματικό. Η στενή γωνία λοιπόν είναι μια ύπουλη διαταραχή της ανατομίας του οφθαλμού μας που μπορεί να επηρεάσει την περιφερική και κεντρική μας όραση και επαφίεται στην σωστή και έγκαιρη διάγνωση από τον οφθαλμίατρο και την επιλογή μετά της κατάλληλης θεραπείας. 

Ποια είναι η θεραπεία της στενής γωνίας;
Η YAG LASER ΙΡΙΔΟΤΟΜΗ είναι για χρόνια το golden standard στην άμεση θεραπεία της στενής γωνίας. Η επέμβαση καταρράκτη είναι επίσης μια τελική λύση στο πρόβλημα της στενής γωνίας, αλλά δε συνίσταται σε όλες τις περιπτώσεις (νέοι ασθενείς, με κεντρική όραση 10/10, όσοι δεν θέλουν να προβούν σε επέμβαση καταρράκτη, κακή γενικότερη κατάσταση υγείας). Η θεραπεία αυτή, με την κατάλληλη επιλογή ασθενούς (αποφυγή του συνδρόμου plateau iris)  και την κατάλληλη διάγνωση από τον οφθαλμίατρο (προϋποθέτει ικανότητα διενέργειας γωνιοσκόπησης- μιας απαιτητικής εξέτασης) έχει τέλεια ποσοστά επιτυχίας κοντά στο 100%. Η επιτυχία της θεραπείας έγκειται στο ότι η ΕΟΠ επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα και ο ασθενής αποφεύγει την απώλεια της περιφερικής, κατά κύριο λόγω, όρασης του, το λεγόμενο γλαύκωμα στενής γωνίας και αποφεύγει μια για πάντα τον κίνδυνο οξέως γλαυκώματος, μιας πολύ θορυβώδους οφθαλμικής παθολογίας με χαρακτήρα αληθούς επείγοντος και μεγάλη νοσηρότητα. Τα αποτελέσματα της θεραπείας δεν είναι ορατά στον ασθενή άμεσα, τις περισσότερες φορές, αλλά η σημασία της και ο ρόλος της στη θεραπεία του συγκεκριμένου γλαυκώματος, είναι αδιαμφισβήτητα. 
Laser Περιφερική Ιριδοτομή.PNG
Τι περιλαμβάνει η θεραπεία  YAG LASER ΙΡΙΔΟΤΟΜΗ;
Ρίχνουμε κολλύριο πιλοκαρπίνης στους θεραπευόμενους οφθαλμούς, ένα φάρμακο που «στενεύει» την κόρη. Μετά από 10-20 λεπτά ο ασθενής τοποθετείται σε ένα μηχάνημα που μοιάζει με τη γνωστή από την εξέτασή ρουτίνας του οφθαλμολογικού ιατρείου, σχισμοειδή λυχνία. Είναι η λυχνία που είναι συνδεδεμένη με την πηγή του YAG laser. Το μηχάνημα μεταφέρει παλμική ενέργεια στην ίριδα του ασθενούς στο επιθυμητό σημείο και ανοίγουμε έτσι μια οπή ή «τρύπα» στην ίριδα η οποία βοηθάει στην καλύτερη παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού και την καθοριστική αποφυγή του ενδεχομένου της πλήρους απόφραξης της γωνίας. Η θεραπεία δεν είναι επέμβαση χειρουργείου αλλά εξωτερικού ιατρείου και για αυτό δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από τον ασθενή. 
Έχει παρενέργειες η YAG LASER ΙΡΙΔΟΤΟΜΗ;
Ο ασθενής μετά τη θεραπεία βλέπει τις περισσότερες φορές σαν μέσα από βρώμικο γυαλί για 1-2 ημέρες και πάντα αναρρώνει. Η πιθανότητα αιμορραγίας είναι πολύ μικρή και σε κάθε περίπτωση είναι αυτοπεριοριζόμενη και ή επαναπόφραξη της ιριδοτομής είναι σπάνια αλλά επανεγχειρήσιμη. Συνήθως δεν χρειάζεται επαναθεραπεία καθώς μια αρκεί για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο ασθενής χρησιμοποιεί κολλύριο δεξαμεθαζόνης για 1 εβδομάδα και επανέρχεται για γωνιοσκόπηση και έλεγχο της ΕΟΠ. 
iridotomy.jpg
iridotomy 3.jpg
iridotomy 2.jpg

Η YAG LASER ΙΡΙΔΟΤΟΜΗ προσφέρεται στο οφθαλμολογικό κέντρο ΕΥΕ CARE PLUS από τον χειρουργό οφθαλμίατρο Φώτιο Τσόγκα μέσω του μοναδικού ZEISS VISULAS YAG laser, πρότυπου laser του παγκόσμιου κολοσσού οφθαλμολογικών μηχανημάτων ZEISS. 

Έχετε

απορίες;

%CE%B6%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%
bottom of page